ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

Γέννημα γής, Αράχωβας
Μπορείτε να αποκτήσετε μια πρώτη γευστική γνωριμία με τα παραδοσιακά μας ζυμαρικά μέσα από τις υπέροχες συνταγές του Παναγιώτη και του Σωκράτη, στην οικογενειακή ταβέρνα Αγνάντιο. Εκεί, οι επισκέπτες θα απολαύσουν αυθεντικά πιάτα φτιαγμένα με τα ζυμαρικά μας, από τις χυλοπίτες μέχρι τον τραχανά και το κριθαράκι, σε γευστικούς συνδυασμούς που αναδεικνύουν τη γεύση της παράδοσης και της ποιότητας.
Κάθε πιάτο στην ταβέρνα Αγνάντιο αποτελεί ένα ταξίδι στη γαστρονομική κληρονομιά του τόπου μας, με φρέσκα υλικά και μια ιδιαίτερη πινελιά από τους σεφ που αγαπούν τη μαγειρική και σέβονται την παράδοση. Αν λοιπόν η πρώτη δοκιμή σας καταφέρει να σας ενθουσιάσει, μην παραλείψετε να γεμίσετε τις «αποσκευές» σας με τα προϊόντα του Γέννημα Γης! Μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα στον κεντρικό δρόμο, για να πάρετε μαζί σας το «άρωμα» της παράδοσης και να δημιουργήσετε τις δικές σας μοναδικές συνταγές στο σπίτι.

ΓΕΝΝΗΜΑ ΓΗΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χυλοπίτες ολικής αλέσεως με σάλτσα ελληνικών τυριών
Υλικά:
Χυλοπίτες ολικής Γέννημα γής 500 γρ
Φέτα μανούρι και ανθότυρο (τριμμένα) 250 γρ
1 σκελίδα Σκόρδο
1 κ.γ. Ρίγανη
Φύλλα φρέσκου βασιλικού
Φύλλα φρέσκου δυόσμου
4 κ.σ. Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βράζουμε τις χυλοπίτες σε άφθονο αλατισμένο νερό, αλλά δεν τις στραγγίζουμε.
2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Χαμηλώνουμε την φωτιά. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, για ένα λεπτό, δεν θέλουμε να τηγανιστεί και να μαυρίσει, απλά να μαραθεί και να βγάλει τα αρώματά του και μετά το αφαιρούμε.
3. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα τυριά.
4. Με μια τρυπητή κουτάλα ρίχνουμε στο τηγάνι και τις χυλοπίτες, με όσο νερό πιάσει η κουτάλα. Δυναμώνουμε την φωτιά, για να εξατμιστούν και τα υγρά και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα τα υλικά μας. Προσθέτουμε τα μυρωδικά.
5. Το σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τραχανάς σούπα με ντομάτα και φέτα
Υλικά:
1 ποτήρι
Τραχανάς γλυκός Γέννημα γής
1 λίτρο Ζωμός λαχανικών
1 κ.σ. Πελτές
1 ποτήρι Φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
150γρ Τυρί φέτα κομμένο σε κύβους
6 κ.σ. Ελαιόλαδο
Αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βάζετε το ζωμό λαχανικών σε μια μεγάλη κατσαρόλα και όσο είναι ακόμα κρύος ρίχνετε μέσα τον τραχανά. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μίγμα να έρθει σε βρασμό.
2. Ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον πελτέ. Βράζετε υπομονετικά το μίγμα μέχρι να φουσκώσει ο τραχανάς και να χυλώσει η σούπα με ανοικτό το καπάκι.
3. Αλατίζετε ελαφρά, μόλις ο τραχανάς χυλώσει καλά ρίχνετε μέσα τη θρυμματισμένη φέτα, ανακατεύετε ρίχνεται το πιπέρι και σερβίρετε τη σούπα ζεστή στα πιάτα.
4. Σερβίρετε με χωριάτικο ψωμάκι ψημένο στη σχάρα και λαδορίγανη.

Σούπα τραχανά
Υλικά:
1 φλ. Τραχανάς Γέννημα γής
5-6 φλ Νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Τυρί φέτα
Εκτέλεση
1. Ρίχνουμε το νερό στην κατσαρόλα και αμέσως, ενώ το νερό είναι κρύο, ρίχνουμε και τον τραχανά!
2. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά. Μόλις βράσει προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και βράζουμε για 10 με 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς!
3. Τέλος μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε και το τυράκι μας και είναι έτοιμο να καταναλωθεί.
4. Εάν θέλουμε λίγο πριν το βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε 1 φλιτζάνι γάλα. Επίσης κατά το σερβίρισμα μπορούμε να ρίξουμε χυλοπίτες (τραχανόφυλλο).

Κρεατόσουπα με κριθαράκι
Υλικά:
250 γρ Κριθαράκι Γέννημα γης
1 κιλό Μοσχάρι (ποντίκι)
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Πράσα κομμένα σε ροδέλες
2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 Σέλερι ολόκληρα
1 Φρέσκια ντομάτα χωρίς τη φλούδα κομμένη
2 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 Δαφνόφυλλο
Αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
1. Βράζουμε το κρέας σε άφθονο αλατισμένο νερό με λίγο αλάτι, ενώ κατά διαστήματα αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται με μια κουτάλα, (καλό είναι να κάνουμε ένα ζεμάτισμα πρώτα στο κρέας και να αλλάξουμε νερό.)
2. Όταν αρχίσει να μαλακώνει το κρέας προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, τα καρότα, το σέλερι και το δαφνόφυλλο.
3. Αφού βράσει καλά το κρέας προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και το κριθαράκι.
4. Τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

Γαρίδες με χυλοπίτες
Υλικά:
500 γρ Χυλοπίτες Γέννημα γης
10 Μεγάλες γαρίδες
1 μέτριο Κρεμμύδι
300γρ Ντομάτα τριμμένη
1 ποτήρι του κρασιού Λευκό ξηρό κρασί
1/3 φλ Ελαιόλαδο
1 φλ. Κεφαλογραβιέρα τρυμμένη
Μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε ανοικτή κατσαρόλα σοτάρουμε τις γαρίδες 1 λεπτό από κάθε πλευρά.
2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη.
3. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα.
4. Ρίχνουμε λίγο νερό και όταν αρχίζει να βράζει προσθέτουμε το χυλοπιτάκι.
5. Βράζουμε 3 λεπτά, αποσύρουμε από την εστία, ρίχνουμε το φρέσκο μαϊντανό και την κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε.
6. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Κόκορας με χυλοπίτες
Υλικά:
500 γρ Χυλοπίτες Γέννημα γης
1 Κόκορας χωριάτικος
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι
1 Πιπέρια
1 Καρότο
Φρέσκια ντομάτα
Μπαχάρι, δάφνη
1 ποτήρι Κρασί κόκκινο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Κόβουμε τον κόκορα σε μερίδες και τον τηγανίζουμε ελαφρά.
2. Σοτάρουμε τα λαχανικά, προσθέτουμε τον κόκορα, σβήνουμε με κρασί, βάζουμε την φρέσκια ντομάτα και τον αφήνουμε να βράσει.
3. Αφού βράσει, τον τοποθετούμε σε πήλινο σκεύος μαζί με τις χυλοπίτες για 10 λεπτά στο φούρνο.

